Baan zoeken? Bezint eer ge begint!

Baan Zoeken - Bezint eer ge begint - Van Akker Vindt 2015

De WW gaat veranderen. Niet alleen verandert de opbouw en de duur van het WW-recht, maar ook wordt na 6 maanden alle werk passend. Dat kan betekenen dat je bereid moet zijn alle werk aan te pakken, ongeacht je opleidingsniveau, of je eerdere werkervaring. Dat betekent nogal wat voor wie op zoek is naar werk. Want eigenlijk wil je gewoon doen wat bij je past. Wat is dan een goede aanpak om een baan te zoeken die écht bij je past? Hoe maak je de meeste kans om een baan aangeboden te krijgen? Jessie Koen onderzocht dit en promoveerde er in 2013 op. Ze onderzocht onder andere of het goed is om in je zoektocht overal voor open te staan of juist niet. Misschien anders dan je zou verwachten helpt het je niet in het vinden van een baan om voor alles open te staan. Hoe dat zit, zal ik hieronder kort toelichten:

Verkennend, gericht en lukraak

Koen onderscheidt drie manieren om een baan te zoeken: de verkennende strategie, de gerichte strategie en de lukrake strategie. De verkennende strategie betekent dat je heel erg toegewijd op zoek gaat naar een baan en je open staat voor alle mogelijke kansen die zich voor doen. Bij de verkennende strategie informeer je bij je hele netwerk, familie, vrienden, eerdere werkgevers enzovoort. De gerichte strategie betekent dat je voor je daadwerkelijk op zoek gaat, goed in kaart hebt gebracht wat voor jou belangrijk is in een baan, wat bij je past en waar je prioriteiten liggen. Je richt je op een klein aantal werkgevers die je zorgvuldig hebt uitgezocht en solliciteert bij hun alleen op vacatures die goed bij je wensen en kwalificaties passen. De lukrake strategie houdt in dat je het allemaal een beetje onderweg verzint en kijkt wat werkt. Mensen die deze strategie gebruiken, kunnen daardoor soms ook zonder reden onderweg van aanpak veranderen en verzamelen informatie over alle mogelijke banen, die qua opleiding en ervaring zowel binnen als buiten hun huidige bereik liggen. Bezit eer ge begint Van Akker Vindt 2015

Gericht zoeken maakt de kans op werk dat echt bij je past het grootst

Bij het zoeken van een baan zijn veel variabelen van invloed. Twee hele belangrijke zijn de intensiteit waarmee je zoekt en de manier waarop je dat doet, dus je aanpak. In het onderzoek kregen de mensen die verkennend en gericht zochten meer baanaanbiedingen dan de lukraak zoekenden. Misschien ook niet zo gek, want als je zelf de lukrake methode hanteert en niet duidelijk voor iets kiest, is het ook des te lastiger om een werkgever te overtuigen dat jij de juiste persoon bent. En als het wel lukt en je bent -om wat voor reden dan ook- bereid om alles aan te pakken, pak je vaak ook het eerste aan wat op je pad komt. Dat hoeft niet dat te zijn wat het best past. De verkenners kregen weliswaar meer baanaanbiedingen dan dan de lukraak zoekenden, maar de kwaliteit van de baan was wel slechter dan bij de mensen die heel erg gericht zochten en precies wisten wat ze wilden. Met een gerichte strategie laat je dus bewust baankansen buiten beschouwing, maar heb je wel sneller een baan die beter bij je past. Wanneer een baan goed bij je past, zal je beter functioneren, het beter naar je zin hebben en daarmee ook de kans vergroten dat je voor langere tijd op je plek zit. Bij de verkenners en de lukraken is dit minder het geval. 

‘Bezint eer ge begint’ levert dus een betere baan op

Hoewel je dus vacatures buiten beschouwing laat, ben je het best af wanneer je goed nadenkt wat je wilt en waarom en daar dan ook vervolgens heel gericht naar gaat zoeken. Je hebt meer kans op een baanaanbieding en dat de kwaliteit van de baan, dus de mate waarin deze bij jou en je kwaliteiten past, beter is. Fijn voor jou en fijn voor die toekomstige werkgever wanneer je dus eerst even in kaart brengt (al dan niet met behulp van een loopbaanadviseur) wat belangrijk is en wat bij je past. Dus wil je meer kans op een baan die aansluit op jou, je behoeften en kwalificaties… Ga dan niet als een dolle solliciteren, maar bezint eer ge begint en maak dan jezelf en je toekomstige werkgever blij door gemotiveerd aan de slag te gaan!

'Bezit eer ge begint' levert een betere baan op Van Akker Vindt 2015

2 gedachtes over “Baan zoeken? Bezint eer ge begint!

Reacties zijn gesloten.