A girl named Poekelien

A girl named Poekelien

Het is inmiddels al ruim een week geleden dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op basis van de kinderbijslagadministratie lijsten publiceerde met daarop de populairste kindernamen. In de top 20 die gepubliceerd werd was er niet zoveel aan de hand. Je kan uitstekend door het leven als jongetje wanneer je Daan, of -de snelste stijger met stip- Bram heet of als meisje met Emma of Sophie aangesproken wordt. Er is een gerede kans dat je ergens wel een keer in een klas zal komen met een leeftijdsgenoot met dezelfde naam, maar dat is een luxeprobleem, zo blijkt wanneer je het lodderig oog eens laat glijden over de namen die niet in de top 20 staan. 

Een van de commerciële zenders die ons land rijk is, had ons het leven gemakkelijk gemaakt door heel leuk een zoekschermpje op de site in te bouwen, waarbij na het intikken van één of meerdere letters alle namen die daarmee beginnen in een dropbox zichtbaar zijn. Met enig vermaak heb ik in goed gezelschap een blik geworpen op de namen in de polder anno 2012. Natuurlijk zijn er nog namen die er altijd al waren en er nog lang zullen zijn: zo zijn er bijvoorbeeld 355 jongens Jan genoemd en 243 meisjes Maria. Iets minder treffen Kareltje en Toontje het wat mij betreft: als het bomen van kerels worden, klinken die verkleiningen toch een beetje sneu. Als het geen bomen van kerels worden en ze blijven steken op anderhalve meter, klinken die verkleiningen zo mogelijk nóg sneuer. Waarom niet gewoon Karel en Toon? En de eerste jaren staat je dan niets in de weg om ze toch, want ze zijn nu echt nog klein, Kareltje en Toontje te noemen, om er daarna gewoon op een goede dag mee op te houden wanneer het niet langer ergens op slaat. Voorts zal het ook niemand verbazen dat er hele series zijn van namen van nieuwe Nederlanders: 200 Mohammeds, met alle spellingsvarianten nog meer en ook 74 Zeyneps. Prima natuurlijk, maar toch viel een aantal zaken op.

Er is blijkbaar in de polder een duidelijke voorliefde voor:

 • ingewikkelde namen met een ingewikkelde spelling;
 • namen geïnspireerd op flora en fauna;
 • namen met een geografisch tintje;
 • namen losjes verwijzend naar bekende lieden;
 • het door elkaar gebruiken van jongens- en meisjesnamen.

Ingewikkelde toestanden

Niet iedereen gaat ‘gewoon’ als Daan, Emma of Mohammed door het leven. Sommige ouders lijken een duivels plezier te scheppen in het geven van namen waar je als kind echt niet zo blij van wordt. Wat mij betreft hoort Poekelien tot die groep, gelukkig is dat nog redelijk makkelijk te schrijven want ‘je schrijft het woord zoals je het hoort’, zoals ik in de eerste klas van de -toen nog- lagere school leerde. Voor andere namen lijkt het erop dat je (uit-)spreek- en spellingsvaardigsvaardigheid behoorlijk op de proef wordt gesteld. Dan mag je als ouder hopen dat je kind intelligent genoeg is om in de toekomst de eigen naam te leren spellen en geduldig genoeg om aan anderen uit te leggen hoe die dat moeten doen. Voorbeelden? Meisjesnamen zoals Cheynaillyshia, Queccius (Kwekkiewatte?) en Queen-ensiellyque en jongensnamen zoals zoals D’vinejerreau, Rowen-Layngeleyon, Geyrodinhio en Perez-evealon. Maar ook simpele namen kun je desgewenst extra uniek en onnodig ingewikkeld maken: Djustin, Djosh en Djessy hadden natuurlijk ook gewoon Justin, Josh en Jessy kunnen heten, maar dat was blijkbaar te voor de hand liggend. Ik gaf aan in een eerder blog niet van de stille tochten te zijn, maar je zou verdomd bijna één organiseren voor deze arme kinderen en hun unieke, doch onmogelijke namen.

Flora en Fauna

In dit geval ben ik iets minder kritisch dan onder het vorige kopje. Met de naam Roos kunnen alle 452 dames die vorig jaar zo zijn genoemd prima uit de voeten en het bekt lekker. Niks aan de hand. Ook met Màdelief kan je nog prima door het leven, maar waarom dat rare zinloze accent op de eerste lettergreep? Maar Narcis en Haagje? Ik loop er niet warm voor. Verder hebben we nog verschillende rare vogels in de aanbieding: Mus, Pauw en Raaf en ook zoogdieren komen aan bod: Wolf, Herder (Mechelse, Duitse, de Heer is mijn.. ?) en om in de categorie huisdieren te blijven is er ook iemand, ja echt, Miao genoemd, klinkt inderdaad als het klassieke ‘miauw’ lijkt mij. Best lullig. Je vraagt je af of de ouders van de laatste poezenliefhebbers zijn, met een poes met een eigen Twitteraccount en hun Facebook vol met plaatjes van die leuke eigenwijze kat die ze hebben.

Geografie

Ook de serie geografie is goed vertegenwoordigd. Is dit nieuwe hipheid? De plaats waar het scharminkel is verwekt? Of is het de plek waar de ouders eigenlijk geboren hadden willen worden? In alfabetische volgorde de geografische steden en gebieden en verwijzingen die onder deze noemer van toepassing zijn: Berlin, Brooklyn, Brooklynn, Cadiz, Dutch, Edam, London, Monaco, Paris, Ocean, Rio, Rome, en York.

Bekende lieden uit het echte of gefantaseerde leven

Om te beginnen zijn er 15 jongens in Nederland Mauro genoemd. Een snelle internetsearch levert op dat Mauro ‘donkergekleurd’ betekent en samenhangt met het woord ‘moor’. De kans is groot dat niet alle in Nederland geboren Mauro’s een moors uiterlijk hebben. Dit in tegenstelling tot degene die hun ouders wellicht heeft geïnspireerd tot het kiezen van de naam, de minderjarige Angolese azielzoeker met het Limburgse accent die het vaderlandse nieuws enige tijd flink heeft beheerst en inmiddels alsnog mag blijven.

Maar er zijn ook gekkere namen, zoals bijvoorbeeld Ponyo. Een rare naam, maar toch een eervolle vermelding wegens de referentie naar het goudvismeisje uit de prachtige tekenfilm van de Japanse grootmeester Miyazaki. Verder is er ook nog een Jedi geboren, die vast inmiddels compleet met zwoosh-zwooshzwaardvormige rammelaar in de box ligt en lijken mensen geïnspireerd te zijn door tv-series van vroegah: Pippi (als in Langkous), Stoffel (als in de schildpad uit de Fabeltjeskrant) en Roscoe, die mij toch doet denken aan de dom grinnikende agent uit the Dukes of Hazard, maar dat kan aan mij liggen.

pippi langkous

Verder zijn er blijkbaar mensen die niet moeilijk doen over namen die zomaar naar dubieuze lieden uit de wereldgeschiedenis kunnen verwijzen. Zelf zou ik nou niet direct kiezen om mijn kind Adolf te noemen, tenzij hij geboren wordt met klein snorretje op de bovenlip en een strenge zij-scheiding, datzelfde geldt voor Osama. En hoewel de meeste mensen dat niet zullen doen ben ik geneigd om achter de naam Pol dan ook maar gelijk Pot te plakken, ook al niet echt een heel gezellig type die niet vies was van het op brute wijze gevangen houden en uitmoorden van zijn eigen volk. Ook Bonifacius is een rare. Je schrijft het anders dan de naamgenoot die bij Dokkum het leven liet, maar toch geef je je kind een naam van iemand die vermoord is. Not my cup of tea, to be honest.

Ten slotte zijn er nog beroemdheden uit de muziek- en voetbalwereld die vernoemd zijn. De lijst is vast niet uitputtend (ik heb geen verstand van voetbal en wil dat graag zo houden): Tupac, Lennon (ook beiden vermoord), Bowie (11 jongens en 1 meisje), Jay-Z, Rihanna, Jovi (naar Jon Bon?), Beckham (ja de voetballer van Posh, de Spice Girl) en ten slotte Romario. En de laatste die ik toch maar hier noem is Leffe, geen bekend mens, maar maakt me toch ietwat dorstig..

Husselen met jongens- en meisjesnamen

Als Friezin kijk ik niet op van Anne die in Friesland naast meisjesnaam ook bekend is als jongensnaam: 17 jongens kregen die naam vorig jaar en maarliefst 387 meisjes. Ik kijk wel op van andere varianten van Friese namen: er zijn 17 jongens en 5 meisjes Feike genoemd, 3 jongens en 20 meisjes Jikke, terwijl ik die namen toch zelf alleen ken als meisjesnamen. Dat doet mij vermoeden dat hier een aantal niet-Friezen bezig zijn geweest om hun kinderen zo’n tegenwoordig redelijk hippe Friese naam te geven. Voor de goede orde: ik heb de waarheid niet in pacht, misschien werden deze namen al langer voor jongens en meisjes gebruikt, maar ik ken ze zelf toch écht alleen als meisjesnamen. Andersom kan ook: namen die ik interpreteer als jongensnamen die aan meisjes zijn toegekend, zoals Jip (138 jongens en 30 meisjes) en Okki (dat was toch voorheen een mannelijke kabouter uit zo’n kinderblaadje?). Verder zijn er in de serie voor jongens én meisjes nog in alfabetische volgorde Eef, Juno, Lenny, Puck en Robin.

A boy named Sue

Het kan natuurlijk altijd erger, maar ik moest bij sommige namen die ik las denken aan het lied dat Johnny Cash ooit zong ‘A boy named Sue’. Over een jongen die Sue genoemd is door zijn vader, een leven lang gepest wordt en op een goede dag van zijn vader hoort dat hij dat gedaan heeft opdat zijn zoon hard zou worden, zodat hij zich staande kon houden in het leven. Het lied is nog eens dunnetjes over gedaan in het Fries door lokale troubadour, compleet met baard, Doede Veeman, die er ‘in jonge neamd Tryn’ van maakte. Misschien nog wel erger, want zelfs als meisje wil je these days niet meer als Tryn door het leven gaan. Maar liever toch ook niet als Poekelien.

A girl named Poekelien 2013

links*:

webpagina SVB over kindernamen

webpagina RTL over kindernamen met zoekschermpje

Lijst SVB met meisjesnamen naar populariteit in 2012 (pdf)

Lijst SVB met jongensnamen naar populariteit in 2012 (pdf)

Johnny Cash – A Boy named Sue (video)

Doede Veeman – In jonge neamd Tryn (video)

Meertensinstituut: informatie over Nederlandse voornamen

* In sommige gevallen werkt de link niet direct. Dit is op te lossen door op de homepage van de betreffende site cookies te accepteren in het pop-up scherm. Wanneer je daarna de link opnieuw aanklikt, kom je gelijk op de gelinkte webpagina.

 

 

Gerelateerde berichten

 

5 gedachtes over “A girl named Poekelien

  • Ha Geert,

   ik kan je vertellen dat er echt nog tal van draakjes van namen in de lijsten staan die niet in het blog zijn genoemd. Voor de grap heb ik ook gelijk even op draakje gezocht en die blijkt niet voor te komen, maar wel in het Engels: er zijn 2 jongens Dragon genoemd. Misschien geïnspireerd door alle fantasy/Harry Potter-esque films van de laatste jaren? Vast ouders die zich alweer helemaal verheugen op de elf fantasy fair in Kasteel de Haar. Google dat maar eens en pak de afbeeldingen erbij..

  • Ha Esther,

   dank je wel voor het compliment en de tip. Inderdaad macht der gewoonte. Heb direct 2 accenten ‘omgezet’ en de andere accenten vind ik prima zo, ook na herlezing.

   Sippy

 1. Pingback: De populairste: een tussenstand van dit blog na 10 duizend bezoekjes | Van Akker Vindt

Reacties zijn gesloten.